1. Information code 4098: Invalid parameter.

Solution: Please try to rerun AOMEI Backupper and do the operation again.

Also, you can try to find and then remove all AOMEI Backupper related events and tasks in Windows Task Scheduler: right-click "This PC"-->Manage-->System Tools-->Task Scheduler-->Task Scheduler Library. After you remove tasks, please rerun the Backupper and retry the operation.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

2. Information code 4099: Uninitialized component or function cell.

Solution: Please try to rerun AOMEI Backupper and do the operation again.

3. Information code 4101: Failed to create file.

Solution:

1)Please first check if ABCore.exe is prevented by your antivirus software. You can run ABcore.exe (under the installation directory of AOMEI Backupper) as administrator to check if it can run successfully. Or, antivirus software(such as windows defender) will prompt that the program is prevented (please allow it).

2)And, please check if the external drive is disconnected or its' drive letter is changed when you back up to an external drive. Please reconnect the external drive with the same drive letter as the target path.

3) If you back up to NAS, you can try to map the network drive as a local drive in windows and then please set the mapped drive as the destination location.

Or, the NAS is disconnected because the unstable network or user account is changed when you back up to NAS. Please delete NAS.xml file under C:\ProgramData\AomeiBR, and then reconnect the NAS via typing into IP address.

Click here to learn more details.

4. Information code 4102: Failed to read file.

Solution:

1) If you get this error when performing a backup with “Check Image” option selected, please do not worry. Because the error is not related to backup so backup is completed. The error is shown during the checking image process, so you can separately check the image file through the steps here.

2) If the backup image is stored on NAS or removable devices, the connection has might be broken before reading the image file. To fix this, you can copy the image file to the local disk.
3) If the backup image is stored on a local disk, it indicates that some programs may have prevented Backupper from reading the image file. In this case, you can close these programs and try again. If you cannot find the programs, you can make a bootable media to do the backup again.

Click here to learn more details.

5. Information code 4103: Failed to write file.

Solution: Please check the items below:
1) Check if your destination location has enough space to perform a backup.
2) Check if you have enough permission to read/write the destination location.
3) Check if your destination disks have bad sectors.
4) When you are doing the backup operation, you may shut down other threads that are accessing the directory of this destination.
5) Please make sure that you hook your external disks up or your network is in good condition when you fail to do the back up to external disks or NAS/Share.

Or, the NAS is disconnected because the unstable network or user account is changed when you back up to NAS. Please delete NAS.xml file under C:\ProgramData\AomeiBR, and then reconnect the NAS via typing into IP address.

6) Please also check if the drive letter of the destination partition or disk has been changed. You'd make sure the drive letter of the destination path keeps consistent with the one configured in the backup task.

6. Information code 4104: Invalid image file.

Solution:

1) If you get this error when performing a backup with the “Check Image” option selected, please do not worry, because the backup task is completed. The error is shown during the checking image process, so you can separately check the image file through the steps here.

If the error still exists, you’d better recreate the backup.
2) If you get the error when you restore an incremental backup file, please try to restore previous incremental or original backup files.
3) In addition, if you restore backup under windows, maybe you can try to do the restore in WinPE mode.

7. Information code 4105/21: Not enough memory to process this command.

Solution:

1) Please check if there is enough memory to run the backup.

2) If the memory is enough big and the backup task is an incremental backup, please perform one full backup manually.

3) If you are performing a file backup with big data, we suggest you divide several backup tasks to run or use partition backup way.

Click here to learn more details.

8. Information code 4107: Failed to complete the operation/element not found or the image file not found.

Solution: If you get the error message during the backup process, please reinstall the software and then rerun the backup. If you get the error message during the restore process, please select the image manually to restore it.

Also, if the error occurs when the program runs a restore under reboot mode (WinPE), we advise you to create a WinPE bootable media and boot your PC into WinPE to restore it.

You can also click here to learn more details.

9. Information code 4110: Failed to decode the backup data.

Solution: The error generally appears when the software runs a checking image. Please try to explore the image. If you can explore it, so the image should be useful and you can restore it. Maybe you can try to restore to another location to see if it is restorable.

10. Information code 4118: Find no unused space to store temporary files.

Solution: Generally, the error occurs when you run a partition/disk backup or clone with the sector by sector way.

1) For backup, please check if you select “Make an Exact Backup” (sector-by-sector backup) under Backup Mode. For clone, please check if you tick "Sector-by sector clone". If yes, AOMEI Backupper will back up/cone all sectors whether used or not, so there is no space to save temporary cache files.

Please use the “Intelligent Sector Backup” way to run backup and do not tick the "Sector by sector clone" option when cloning.

2) Please check if you are backing up or cloning Bitlocker encrypted partitions. If yes, AOMEI Backupper will use sector by sector way by default. Please disable Bitlocker and then back up/clone again.

3) Or, you can try to temporarily add an external disk to save temporary cache files

4) Or, you can create WinPE bootable media of AOMEI Backupper and then boot from WinPE to run the backup/clone.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

11. Information code 4119: The source partition or volume can not be backed up sector by sector.

Solutions: Please check if you are backing up Bitlocker encrypted partitions. If yes, AOMEI Backupper will back up the encrypted partitions with the sector by sector way. So, the image file can’t be saved to the source drive you are backing up. Please select another location as the destination, or disable Bitlocker to back up.

12. Information code 4120: Failed to adjust partition size.

Solutions:

1) Please check if you tick the “SSD alignment” option in Operation Summary before starting restore/clone. If yes, please do not tick the option.

2) You can choose the “Edit partitions” option in Operation Summary before starting restore/clone, then select “Manually adjust partition size” to adjust the partition size and location manually.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

13. Information code 4121: unknown system.

Solutions:

1) It might be caused by the file systems read error during backup. Please restart the program and then retry the backup.

2) It could also be caused by partition errors. We advise you to first run chkdsk /r to check and fix the partitions you want to back up. And then please retry the backup.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

14. Information code 4122: Failed to get bitmap.

Solution: Please reinstall the software and then retry to do the operation.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

15. Information code 4123: All partitions that need to be backed up have not been found.

Solution: When the source partitions have changed, for example, the starting sector, partition’s size or/and some other physical configuration has been changed, the program can’t detect the same source with the record of backup task, then you will get the error. Please try to recreate the backup task.

16. Information code 4125: Failed to explore or preview the image.

Solution: This might be the problem of exploring drivers. Please reinstall the software.

17. Information code 4130: Missing image files.

Solution: The error generally appears in checking image after backup completed or directly clicking backup task to restore. Please select backup files manually to check or restore.

18. Information code 4138: There is not enough space on the disk.

Solutions:

1) Please check if there is enough space in your destination location. If there is no enough space, we advise you to delete or remove some files to free up more space.

2) You can also change to a big destination location by clicking the three-line button on the corresponding backup task in Home tab, then click “Edit Backup” so you can change to another destination location.

19. Information code 4140: The backup driver works improperly, you could restart the computer to solve the problem.

Solution:

1) Please restart the computer and retry to do the operation. If the error still appears, please uninstall the program manually and then reboot the computer to reinstall the software.

2) Open elevated Command Prompt (run Command Prompt as administrator), enter the command net start ambakdrv then reboot the computer. Please also try to enter C:\Program Files (x86)\AOMEI Backupper>LoadDrv.exe command and reboot.

Click here to learn more details.

20. Information code 4141: Failed to add boot configuration, cannot enter Restart Mode

Solution: The operation needs to be performed under reboot mode(winpe). However, the program failed to add boot configuration for reboot mode, so reboot failed. You can directly create WinPE bootable USB/CD via by clicking "Tools" --> "Create Bootable Media", and then boot the computer from WinPE media to do the operation.

As for creating WinPE bootable media, please refer to instructions here.

21. Information code 4143: Failed to create the Windows PE bootable ISO Image, the operation cannot proceed......

Solution: The restore process needs to be performed under reboot mode(WinPE). However, the program can't create WinPE automatically based on your environment. You can create WinPE iso (ampe.iso) via Tools-->Create Bootable Media, and then put the iso to the installation directory of AOMEI Backupper. After that, please try to restore again. Or, you can directly create WinPE bootable USB/CD, and then boot the computer from WinPE media to do restore.

22. Information code 4160: Failed to open the file.

Solution: This error occurs mainly in File backup or File sync. This error is usually caused by file access permissions and nonexistent files.

In this case, please make sure the source files/folders do exist. And please check if you have enough permissions to access and edit permissions to the source files/folders.

If items above are checked without any problem, please attach the log/mmf folder under the installation directory of AOMEI Backupper to AOMEI Support Team to check.

23. Information code 4161: The destination path is not writable, please select a new path.

Solution: Generally, the error appears in the file sync process. If you are syncing files to NAS, please reconnect NAS and sync again. If you are syncing files to an external disk, please check if the external disk is hooked up. In addition, please note that the account you login must have access permission for the destination location.

24. Information code 4162: Single file is too big. The target file system does not support, please change other location and try again. (Because FAT12 supports single file up to 32MB, FAT16 and FAT32 support up to 4GB, maybe this cause error. So we suggest you restore to NTFS, EXFAT or other file system that support much bigger single file.)

Solutions:

1) Please check if the destination partition is a FAT32 partition. If yes, FAT32 partition does not support saving a single file larger than 4GB. It is recommended to change the target location to NTFS or exFAT partition. Or please convert the FAT32 partition to NTFS.

2) Please check if the destination location is encrypted by Bitlocker. If yes, please disable BitLocker and restore/sync again.

25. Information code 4163: There’s no need to backup the file or directory.

Solution: Generally, the error appears in file sync or file backup process. If you run the backup or sync at the first time, please check if the account you login has enough permission to access the source you want to backup/sync. If the account has the access permission, please send our AOMEI Support Team the log files under the installation directory of the software. If the error appears in scheduled backup, please run the backup once manually.

26. Information code 4164: The destination path is too long, please restore to the original location or change a shorter path and try again.

Solution: Generally the error appears when you do the file sync or file restore. Please check if the destination is greater than 256 bytes. If yes, please restore the original location or change a shorter path. Please note that the program counts the path bytes which include the bytes of the source path you backup/sync and the destination path.

27. Information code 4169: Unknown Error

Solution: Please attach the log folder to AOMEI Support Team to further analyze the problem.

28. Information code 4177: The destination path is too long, please change a shorter path and try again.

Solution: Generally, the error appears when you do the file sync or file restore. Please check if the destination is greater than 256 bytes. If yes, please change a shorter path. Please note that the program counts the path bytes which include the bytes of the source path you backup/sync and the destination path.

29. Information code 4189:Command execution failed before backup.

Solution: This error occurs after you configure a pre-command in a task. The task may fail if the command is executed unsuccessfully.

Please first manually run the command or script to check if it can be executed successfully.

If the command runs without any problem, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

30. Information code 4196: Failed to get free space on the target location or the target path does not exist/Unknown Error.

Solutions:

1) If you sync files to an external disk, please check if the drive letter has been changed. If changed, please manually change it back to the original then restart the AOMEI Backupper to sync again. Or you can also recreate a new task and then re-select the external disk. And please ensure the external disk won’t disconnect when syncing files.

2) If you sync files to NAS, please make sure the network is smooth. If you use the computer name as the NAS address, please change the computer name to its IP address and sync again.

31. Information Code 4197: Command execution failed after backup.

Solution: This error occurs after you configure a command in a task. The task may fail if the command is executed unsuccessfully.

Please first manually run the command or script to check if it can be executed successfully.

If the command runs without any problem, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

32. Information Code 4199: The source sync path does not exist.

Solution: This error occurs when a sync is running. In most cases, it is mainly caused when you choose a NAS, USB, or removable drive as the sync source.

Please make sure the internet is well-connected during sync and the source path is valid and accessible. Also, the source path should keep unchanged once you configure the sync. You can also try to choose a local folder as the source of sync.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

33 Information Code 4210: The target path does not exist! Please check its validity and try again.

Solution: This error occurs when a sync is running. In most cases, it is mainly caused when you choose a NAS, USB, or removable drive as the target location.

Please make sure the internet is well-connected during sync and the destination path is valid and accessible. Also, the destination path should keep unchanged once you configure the sync. You can also try to choose a local folder as the destination sync location.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

34. Information code 2: Failed to assign the drive letter.

Solution: Generally, the error appears during a disk clone. But actually all data has been cloned and only the drive letters are not assigned successfully. You can assign drive letters manually with Windows disk management or AOMEI Partition Assistant. Click here to learn more details.

35. Information Code 208: Failed to initialize $MFT file due to the error in file system. Please amend it by using CHKDSK.EXE in CMD to retry.

Solution: Please run command line chkdsk/r or chkdsk/f to fix the partition you would like to back up and then retry.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

36. Information code 209: Failed to initialize NTFS file system bitmap

When you do a Partition Backup or a Disk Backup via the AOMEI Backupper, you may encounter the error code 209. The reason for the problem may be the following situations:

1)There are bad sectors on the destination disk so lead to the AOMEI Backupper read Bitmap failed.

2) The Bitmap is incorrect.

3) There is a problem when the AOMEI Backupper analyzing the Bitmap. Maybe there is a problem with the Bitmap.

Solution: Please run the Command Prompt as the administrator then run the command chkdsk /r to fix the partition you would like to back up. And then please retry the operation.

37. Information Code 210: Failed to read the file record, there are some physical bad clusters on the disk

Solution: Please try to create a bootable media with AOMEI Backupper and run the operation under WinPE.

Please check how to create a bootable media here.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

38. Information code 214: Not enough reserve space. Please make big enough available space for target partition. If you have checked the "Align partition to optimize for SSD" option, uncheck it please and try again because this option will adjust partition accordingly and may cause this error.

Solutions:

1) Please check if you choose the “Manually adjust partition size” option under “Edit Partitions” in Operation Summary. If yes, we advise you to select “Copy without resizing partitions” option.

2) Please check if you choose the “SSD Alignment” option in Operation Summary. If yes, please untick the option.

3) Please try to choose a larger disk as the destination location.

39. Information Code 215: Too many fragment files on the volume need to be defragmented.

Solution: Please first do a defragment on all the partitions. And please run chkdsk/r or chkdsk/f command to fix the source partition you would like to back up and then retry.

Also, we advise you to run a partition or disk backup or clone with the sector by sector mode.

For clone feature, you can also try to run a disk clone with Partition Assistant.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

40. Information code 218: The file record is invalid in MFT, please try to use chkdsk.exe in command prompt to fix and retry.

Solution: If the code occurs when you run a backup, you can use the "Check Partition" feature in AOMEI Partition Assistant or try the chkdsk.exe command line to fix the underlying file system errors in the source partition and then retry the operation.

You can also try to create a bootable disk and then retry the operation.

For the clone feature, you can also try to run a disk clone with Partition Assistant.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

41. Information code 22: Failed to open disk.

Solution: We advise you to restart the PC and execute the operation again. Or you can create a boot disk with AOMEI Backupper and operate under WinPE mode.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

42. Information Code 220: The feature on the NTFS cannot be supported by the program yet.

Solution: Please first do a defragment on all the partitions. And please run chkdsk/r or chkdsk/f command to fix the source partition you would like to back up and then retry the operation.

Also, we advise you to run a partition or disk backup or clone with the sector by sector mode.

For clone feature, you can also try to run a disk clone with Partition Assistant.

If the problem persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

43. Information code 3: Dismount the volume fail, the program cannot process the volume, please reboot and retry.

Solution: Generally, this code occurs when other programs are running on the volume or the volume has been locked by other programs.

You can restart the PC and execute the operation again. Or you can create a boot disk with AOMEI Backupper and operate under WinPE mode.

If the problem still persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

44. Information code 303: Invalid network path.

Solution: Please check if the connecting port for the end-user is used out. If it is, you need to disconnect some ports so that the AOMEI Backupper can connect the NAS to do the backup.
Please delete all "NAS.xml" files in the installation directory of the software and under the path(C:\ProgramData\AomeiBR). After that, please re-connect your NAS. Click here to learn more details.

45. Information Code 31: Please convert to NTFS separately in Windows GUI.

Solution: Generally, the code occurs when you back up to an external device or to NAS.

If you back up to an external drive, please check if you can access the external drive successfully. You can just re-plug the drive or connect it via another slot.

If you run a backup to NAS, please first check if the NAS connection is fine. Also, some antivirus programs may block the NAS. We advise you to temporarily close the antivirus program and reconnect the NAS.

46. Information code 33/34: Failed to read sector (with bad sector)/Failed to write sector (with bad sector).

Solution: If you encounter the problem when a backup is running, please use chkdsk to check and fix the source drive. If the problem occurs when you run a clone, please use chkdsk to check and fix the destination drive.

Also, please check if the disk has the bad sector with a professional disk tool (such as HDTune or MHDD). If you detect the bad sectors on the disk, you can try to fix it with a disk tool or change a new disk.

If there is no bad sector found, please try to terminate or restart the Volume Shadow Copy Service under the Windows Task Manager and retry the operation.

If the problem remains, you can try to create a WinPE bootable media and run the operation under WinPE.

If the error occurs when you run a disk clone with Backupper, you can also try to run a disk clone with Partition Assistant.

If the problem still persists, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

47. Information code 10: Update registry failed. Allow writing to registry when antivirus software block.

Solution: This error usually occurs when you restore a backup image. If you encounter such a problem, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.

48. Information code 6: The partition table on the disk failed to update as other programs locked the partition table, please close other programs and retry.

Solution: This error usually occurs when a clone is running. For code 6, please first do defragment and run chkdsk/r or chkdsk/f command to fix the source drive you would like to clone and then retry the operation.

And, we advise you to run a partition clone or clone with the sector by sector mode.

Also, you can also try to run a disk clone with Partition Assistant.

49. Information code 1909: Unknown Error.

Solution: This error usually occurs in file sync. Please check your internet connection and if you can normally access the network location on your machine.

If you encounter such a problem, please contact our AOMEI Support Team and attach the log folder under the installation directory of the software so that we can further analyze the problem and help you find solutions.